Pierre Olofsson, Lyrisk passage, 1952 Foto ©Åmells

Pierre Olofsson, Lyrisk passage, 1952 Foto ©Åmells

Åmells c/o NP33
Konkret i Norrköping
30 september – 1 december 2017
Norra promenaden 33, Norrköping

Med stor glädje presenterar Åmells c/o NP 33 utställningen Konkret i Norrköping. Utställningen samlar måleri från 10 av de främsta företrädarna för den nordiska konkretismen och visas i NP 33:s galleri i Norrköping.

Konkret i Norrköping sammanfaller med 70-årsjubileet av den inflytelserika utställningen Ung konst som visades på Galleri Färg och Form i Stockholm 1947. Utställningen blev startskottet för konkretismens genombrott i Sverige och flera av de konstnärer som deltog då kommer nu att visas i Norrköping.

Norrköping har på flera sätt haft starka band till konkretismen. Här växte konstnärerna Otto G Carlsund och Erik Chambert upp och här bodde och verkade de betydande konstsamlarna Dani Liebenfeld och Kurt von Schmalensee. Norrköpings konstmuseum införlivade tidigt konkret konst i sina permanenta samlingar och har genom åren arrangerat en mängd specialutställningar med konkret konst.

Åmells och NP 33 bjuder nu in en ny publik att upptäcka konkretismens moderna uttryck och skönhet. Sprungen ur konstnärernas strävan att utforska måleriets möjligheter och lämna det föreställande bakom sig är målningarna skapade med utgångspunkt i formens och färgens egna värden.

Konkretismens karaktäristiska spel mellan yta och djup, mellan färg och linjer talar direkt till åskådarens känslor och ger en stark upplevelse av dynamik och rörelse. I utställningen visas verk av bland andra Olle Bonniér, Pierre Olofsson, Erik Chambert, Gerd Nordenskjöld och Nalle Werner m.fl.

Till utställningen hör en 96-sidig, rikt illustrerad temakatalog med introducerande texter till konstnärerna och deras verk, samt en fördjupande essä av docent Linda Fagerström.


För mer information eller pressbilder, välkommen att kontakta Joakim Sander, joakim@gallerisander.se, 011-23 79 56.