SPEGLA fotografiska dagar
20-22 oktober

SPEGLA_2017_LIGGANDE_807

Under SPEGLA 2017 står den fotografiska bilden i centrum. Bilder som berättar, bilder som berör, bilder som får en hel värld att stanna upp och bilder som vi bara passerar. Fotografi är förmodligen en av världens mest utbredda kulturformer och tack vare tekniken kan alla ta egna bilder. Men vad betyder egentligen fotografiet? Och är verkligen alla fotografer?

Trots att vi omges av bilder mer än någonsin tidigare, funderar vi sällan på deras innehåll och hur de påverkar oss. Det vill vi ändra på. Genom utställningar som väcker frågor, genom föreläsningar som bidrar med kunskap och tack vare egna upplevelser.

Under SPEGLA 2017, ges plats för presentationer och diskussioner, reflektioner och associationer. Allt med bilden och dess betydelse i fokus.

Under dessa dagar kommer Arbetets museum att dela ut sitt årliga Dokumentärfotopris som under årens lopp gått till en imponerande skara namnkunniga fotografer. Vilka som vinner i år delges under sommaren och pristagarna kommer att närvara under dessa dagar.

Programpunkter är under uppbyggnad och uppdateras kontinuerligt!

PÅ NP33 & GARAGET
Följande fotografer ställer ut

AnnaClaren-300X300Anna Clarén är fotograf och har flera stora och prisbelönta konstfotografiska arbeten bakom sig. Anna är även pedagog och utbildningsansvarig för Nordens Fotoskola, Biskops-Arnö, och hon har där inspirerat och handlett många fotografer under deras bildmässiga resa. Hon arbetar just nu med ett större fotografiskt arbete där hon kombinerar fotografier med text. Berättelsen heter Då allt förändrades – scener från en tid och kommer att resultera i en bok och i ett videoverk. Arbetet beräknas vara klart i april 2018.
Hemsida: annaclaren.com
Porträttfoto av Anna: ©Erik Lindeman

Hans-300X300Hans Jonsson har arbetat som fotograf sedan början på 80-talet. Bilder och berättande är hans passion och yrke. Numera fokuserar Han på en mycket speciell typ av fotografi som är över 150 år gammal, Wet Plate Collodium eller Våtplåtsfotografi. Hans har gått från den digitala fotografin tillbaka till hantverket, bytt det snabba mot det långsamma. Tidigare har Hans gjort ett flertal större projekt som resulterat i utställningar och böcker, bl a boken ”Sista dansen” där han följde Monica Zetterlund på hennes sista turné.
Hemsida: fotografhansjonsson.se

Linda-300X300Linda Nybom är verksam som fotograf i Stockholm men hennes norrländska rötter gör sig ständigt påminda – i hennes tankar, och drömmar och inte minst i hennes bilder. Hennes verk är berättelser om vemodet, längtan, drömmar och saknad, platser som man kan ha i sig , som pratar med en på något sätt som känns långt bak i minnet. Det finns en subtil och stämningsfull känsla i fotografierna som speglar hennes sinnesstämning och samtidigt antar en nästan målerisk form.
Hemsida: lindanybom.se
Porträttfoto av Linda: självporträtt

FB_pil